trebokstaverochenblomma.blogg.se

Jag behöver skriva av mig ibland, och då blir det såhär!

Bada badkar

Kategori: En bild om dagen...

Det absolut bästa med vår lägenhet är att det finns ett badkar! Jag ÄLSKAR att bada badkar! Jag skulle kunna bada varje dag om det fanns tid till det. Trotts att vi nu har ett eget badkar så tar jag mig gärna ett dopp i andras badkar när tillfälle ges, som varje gång jag är hemma hos min mamma. En gång höll jag på att drunkna när jag badade där då jag skulle se hur länge jag kunde hålla andan under vattnet. En annan gång somnade jag i badkaret, också hemma hos mamma. Jag kommer från en familj med en gedigen badkarsbakgrund. Alla i min familj älskar att bada badkar...tror jag iaf, jag har inte hört någon som inte gillar det (vi är en stor familj). Och lilla L är tredje generationen badkarsbadare och hon tycks gilla det! 
 
Min systers barn badar också varje gång dom är hemma hos mamma och varje gång dom är här. Sambon K badar inte badkar, varför vet jag inte, säkert för att det är ekonomiskt ohållbart att bada badkar, så jag är glad att vår dotter tycks gilla det. När min mamma bor på hotell så bokar hon ett rum med badkar. När vi var små hade vi ett badkar med det försvann under en renovering och det ångrar alla inblandade djupt. 
 
Nu ska jag sova, simma lugnt! 
 
 

Ett gott skratt

Kategori: En bild om dagen...

Efter några tuffa dagar och veckor utan tid att blogga tar jag mig nu tid att skriva om något trevligt. 

Dagarna med lilla L är underbara, hon är vekligen ett energiknippe som tycker att det där med sömn är överskattat. Ikväll, som många andra kvällar, har hon lite svårt att komma till ro. Hon somnar och vaknar och somnar och vaknar och till slut brukar hon somna ordentligt och sova gott några timmar. Efter att ha varit inne hos henne kanske 5 gånger och stoppat om och lagt till rätta så var jag liiiite irriterad över att hon fortfarande inte sov. Jag gick in till henne och tittade ner i hennes säng. Där låg hon, lilla hjärtat, på tvären i sängen, helt klarvaken. Jag blev så förvånad att jag började skratta! L hakade på och där satt vi sen en stund på sängkanten och skrattade gott. Efter en stund stoppade jag om henne igen och hon somnade för en stund för att sedan vakna igen och när hon fick se mig så sken hon upp och skrattade ett sånt där härligt litet barnaskratt. Lilla hjärtat! 
 
Nu sover hon äntligen och snart jag också. God natt och sov så gott! 
 
 
 
 

Amning - Inte självklart för alla.

Kategori: Amning

Igår skrev jag ett långt och utförligt inlägg om amning och hur jag tänkte. Idag tänkte jag spinna vidare lite på det och lägga till lite som jag kanske missade igår.
 
Innan jag fick barn var det inte helt självklart för mig att jag skulle amma. Jag hade lite ställt in mig på att om det inte skulle funka, av någon anledning, så skulle det inte få tynga ner mig. Vi har ju liksom fått vårt barn, det skulle få vara tillräckligt. Hon var bara några minuter gammal när hon ammades för första gången och det gick! Allt funkade och det var verkligen en lättnad och det kändes helt naturligt! Sen har det ammats på i rasande fart...
 
...jag har tyckt att det varit tufft att behöva försvara och förklara varför jag ammat så ofta och tyckt det varit jobbigt med mångas åsikter och råd. Även fast alla har haft goda avsikter, hoppas jag, så har det ändå varit jobbigt. Och jag bara tänker på de som inte har kunnat ammat, eller haft problem med amningen, haft det tufft att komma igång och för de som gett upp. Jag tänker på alla som haft mjölkstockning, såriga bröstvårtor och denna ständiga ångest över att inte kunna ge sitt barn tillräckligt med bröstmjölk. Jag kan bara tänka mig hur jobbigt det har varit för er att behöva svara på allas frågor och att behöva förklara och ta emot råd från andra. För det är ju så mycket med amningen som kan gå knasigt och det är en sånt laddat ämne OCH då har det ändå funkat för mig. 
 
Vi kanske måste vara mer lyhörda och kanske inte behöver ge goda råd till de som inte frågar efter dom. Istället för att fråga om amningen funkar eller om nyblivna föräldrar får sova om nätterna så kanske vi ska erbjuda våra nära en lagad middag eller hjälp med tvätten? Vi kan be om att berätta hur dom har det, då kan vi som nyblivna föräldrar välja vad vi vill prata om. 
 
Jag har aldrig känt att vi är otillräckliga för vår dotter. Däremot har jag lite svårt för att hinna med allt annat, som tvätt, städ och matlagning. Så kommer du hit och det är stökigt och ostädat, det står disk framme och den utlovade middagen har inte påbörjats, då betyder det att vi har haft en underbart mysig dag tillsammans med vår lilla dotter! 
 
Nu funderar jag på om jag ska virka en sån där bröst-mössa till L, så här i vintertid. Det hade varit något det!  
 
 
 

Amning - en het potatis. Såhär tänker jag!

Kategori: Amning

Oj, jag vet inte ens vad jag ska börja. Det jag kan göra är att berätta om hur det är för oss och hur jag tänker. 
 
Lilla L föddes för fem månader sedan och under den här tiden som vi har varit föräldrar har många, nästan alla, haft två frågor till oss som nyblivna föräldrar. 1) Får ni sova om nätterna? 2) Ammar du och har du tillräckligt med mat till henne?
 
 
Amningen har varit en het potatis, många vill fråga, har åsikter och vill komma med tips och råd. Oftast utan att jag frågat om tips och råd. Forskningen går framåt och idag ser vi på det lilla barnet på ett annat sätt än för bara 30 år sedan. Idag vet vi så mycket mer än tidigare och det finns fortfarande de som forskar om spädbarn och dess utveckling, det är bara att hänga med. 
 
Redan innan L föddes bestämde vi att hon skulle få all den kärlek och trygghet hon någonsin kunde tänkas behöva. Hon skulle få fri tillgång till mat, sova när hon var trött och äta när hon var hungrig. Enkelt tyckte vi men jag hade ingen aning om att jag var tvungen att ständigt och jämt behöva förklara varför vi tänker så och försvara vårt sätt att tänka och agera. 
 
Så föddes hon, världens finaste lilla hjärtegryn och amningen funkade från första stund. Hon åt och åt och åt! ...och kräktes. Vi bytta kläder, tvättade filtar och sängkläder. En dag fyllde hon två amningsBH:ar med kräk på kort tid. Efter en månad med detta kräkande hade det varit lätt att ge upp. Hon hade antagligen kräkt minder om hon fått den tjockare ersättningen men vi valde att inte ge upp. 
 
Forskning visar att den absolut bästa starten man kan ge sitt barn är att amma. Att amma ett litet barn ger barnet allt det behöver, närhet, trygghet och mat. Maten har visat sig bara vara en liten del av syftet till att amma. Det lilla barnet knyter starka band till sin mamma under amningen. Barnet känner sig trygg och lär känna igen dofter och ljud. Det är en viktig tid för både föräldrar och barn. 
 
I början kunde jag amma så ofta som var 20:e min. Mig gjorde det inget, jag hade inget problem med det. I takt med att hon växte och blev större så kräkte hon mindre och hon följde sin kurva exakt. På BVC blev jag tillsagd att bara amma var tredje timme och då aldrig mer än 20 min. Det skulle följas till punkt och prickar. Jag lyssnade inte, gick efter min instinkt, det som varit bäst för oss och det som gjorde att jag kände mig trygg och stark. Det hade varit lätt för mig att börja amma var tredje timme och ta ifrån henne maten efter 20 min. Men det kändes inte rätt. Att gå från att amma jätteofta till mer sällan var inte vår melodi så det var inget jag provade och det är jag glad för idag. Jag berättade hur jag tänkte för en kompis mamma, som också jobbar på BVC och äntligen fick jag det stödet som jag behövde från någon utomstående. Men mitt sätt att tänka och agera angående amingen har inte varit lätt för alla att ta in. Många många gånger har jag försökt att förklara och har fått stå upp för det jag tror på och det vi gemensamt har kommit överrens om.
 
Bröstmjölk är den enda ett barn behöver fram tills det att dom är 6 månader. Till och med bröstmjölk från rökare är bättre än ingen bröstmjölk. Bröstmjölk kan aldrig skada och inget är så naturligt som att amma. Jag tänker ofta på hur det funkar i djurens värld. Där får alla diande djur fri tillgång till mat. Dom som inte får det överlever inte. Då är det ju jättebra att det finns ersättning att ge. Men jag är helt övertygad om att om fler skulle få ett bättre stöd under de svåra amingsperioderna så hade fler barn ammats längre. Om de på BVC och BB hade varit mer på tårna och informerat om varför det är så bra att amma och varför bröstmjölk är det bästa så hade kanske fler känt sig starka i sin nya mammaroll och försökt att amma längre eller lite till. Men för dig som tvivlar på din förmåga att amma eller tvivlar på att ditt barn får i sig allt det behöver så finns Amningshjälpen. www.amningshjalpen.se som finns där för dig! Och dom kan sin sak och hjälper gärna till! 
 
När L var tre månader hände något, hon ville inte äta lika ofta som tidigare och sov lite sämre på nätterna. Hon vaknade ofta och ville ha mat varje gång. Hon ammades några gånger om dagen och några fler gånger om natten. Visst var det jobbigt vissa nätter att inte få sova, men jag det gick ju att ta igen om dagarna. Under den här perioden fick vi också veta att L har en hormonell rubbning som gör att hon behöver medicin tre gånger om dagen. Efter att ha kämpat med att försöka ge henne medicin blandat med bröstmjölk i en månad började vi istället med att blanda ut medicinen med gröt, det gick mycket bättre och hon älskar verkligen gröt. Men det har ju också gjort att jag har ammat mindre och mindre i takt med att hon vill ha mer och mer gröt. 
 
När ett barn börjar visa intresse för mat och vill smaka på vanlig mat är det dags att introducera smakportioner. Det finns massor av alternativ och även där är det bra att köra på det som känns bra. Vi är mycket nöjda med gröten och har därför inte provat så mycket annat. Men lilla loppan är jätteintresserad av mat och vill gärna äta när vi äter så vi kommer snart att börja lite med lite frukt och bär. 
 
Nu kräker L väldigt sällan och har blivit hela 5 månader gammal. Hon börjar bli mindre och mindre intresserad av att bli ammad och för några dagar sedan åkte vi iväg och köpte ersättning. Efter några desperata försök med att amma utan att hon ville äta så försökte vi med ersättning, men det funkade inte alls. Hon spottade ut det och ville inte...och det kändes faktiskt bra. Iställer för att bryta samman, sluta amma helt och tvinga i henne ersättning sökte jag hjälp på amningshjälpen. Jag var långt ifrån ensam om att ha en femmånaders bebis som inte var intresserad av att amma längre. Fick mycket tips och goda råd från andra som var eller har varit i samma sits och nu funkar amningen igen. Vi valde att göra ett mat- och sovschema för L för att slippa ångesten av att hon inte vill bli ammad så ofta och för att få mig att vara trygg med att hon får i sig allt hon behöver. Nu funkar det att inte amma så ofta och varva med gröt. Hon sover mycket bättre igen och jag hoppas att kunna amma lite till. Så ge inte upp!

Vill du hjälpa andra i din närhet som nyligen blivit föräldrar? Då har jag lite jag vill dela med mig av till dig.
* Stötta och hjälp till med det dina nära ber dig om, inte det du tycker att du ska hjälpa till med.
* Som närstående har du inte uppgiften att uppfostra någon annans barn, din uppgift är bara att finnas där.
 
Är du nybliven förälder och behöver lite stöd så lyssnar och stöttar jag gärna! Och tro på det Du gör och känns det rätt, så är det rätt! Prata med de som står dig nära och lyssna bara på det som passar just dig och din familj. Råden kommer att hagla över dig, vare sig du vill eller inte, plocka ut godbitarna och gå på känsla. Mår du bra så mår din familj bra! 
 
Ett litet barn behöver trygghet, närhet, mat och sömn. Det går inte att skämma bort ett litet barn så det är bara att överrösa med kärlek så kommer allt att bli bra! 


...Så det var lite från mig idag. Jag kunde inte ens i min vildaste fantasi föreställa mig att amning kunde vara ett sånt laddat samtalsämne. Men alla är vi olika och det jag tycker jag är bra. Att prata öppet om detta och att få lite uppmuntran och stöttning på vägen har hjälpt mig mycket. 
 
Nu ska jag gå och mysa med min lilla dotter som ligger och pratar i sin lilla säng efter någon timmes sömn. Tack för att du orkat läsa allt detta och stå upp för det du tycker är rätt! 
 

Skogens guld

Kategori: En bild om dagen...

Igår åkte jag och lilla L ut till svärisarna och gick en runda i skogen och ÄNTLIGEN finns det svamp!!! Vi hittade inga mängder men det räckte till en svampmacka var till mig och min mamma. Det får nog bli en runda till i helgen på jakt efter skogens guld!
 
 
 
 

Min stora härliga familj!

Kategori: Familjen

I helgen har vi varit familjära, minst sagt! Vi har hunnit träffa K´s släkt två gånger och min en gång. Vi har varit iväg på middagar och kalas. Vi har själva bjudit upp till fika och sen varit iväg på middag igen. Vi har pratat om hus och bilar och vi har haft mycket trevligt! 
 
I söndags så träffade vi först familjen som kan sitta still.
 
 
 
...och sen familjen som inte kan sitta still.
 
 
 
 
 
 
Det blir bara fler och fler i familjen och det är underbart! Och nu bor vi äntligen så pass nära att vi kan träffa alla när tid och lust finnes. Tack underbara familjen för att vi har er! 
 
 
 
 

Från Bornholm till Osby.

Kategori: Familjen

Efter en fullspäckad vecka har vi nu landat i soffan och inväntar en fullspäckad helg. Vi började förra helgen med att packa våra väskor och bege oss iväg på vår första utlandsresa som en ny liten familj. Bornholm var målet och två dagars orientering för pappan i familjen, vi andra hejade och hade det allmänt härligt. Bornholm visade sig från en fin sida och vi hade det gott! Kameran glömde vi hemma men lånar ett kort från mamma Tjernlund. 
 
 
Det var tur att vi åkte hem på söndagen, då slapp vi stormen. Att åka båt i storm är ingen höjdare. Stormen kom och strömen gick...i halva Olofström, naturligtvis vår halva. Så vi packade ner lite mat i en väska och åkte till Kalles mormor och morfar och lagade mat där. När vi kom tillbaka till lägenheten var även strömmen tillbaka och vi somnade gott hela familjen. 

I tisdags gick färden till Kalrshamn för att besöka sjukhuset en sväng och sen iväg för att hämta en kaninbur till syster E. Sen samlades en liten skara familj i Edenryd och åt middag innan vi blev trötta och åkte hem för att sova. 
 
Onsdagen kom och vi skulle träffa ett gäng glada barn och deras glada mamma, men feber och kräk satte stopp för vår lilla träff men här slösas inte på tiden, utan vi ringde herr och fru T som kom hit på middag och en runda Tciket to Ride. Jag vann med en ynka poäng över grabbarna och med tre över fru T. Det levde jag gott på sen hela kvällen. 
 
 
 
 
I går, torsdag, åkte jag och lilla L iväg för att träffa en annan liten L och hennes mamma. Vi hade mycket att prata om och tiden gick fort. Efter en trevlig eftermiddag så rullade Volvon tillbaka till Olofström för en omgång med gröt till lilla L och som vanligt så blev det mycket gröt i hela ansiktet så ett bad blev mer nödvändigt än vanligt. 

 
Idag har jag varit och hämtat M med H i Osby, fast det var meningen att jag skulle hämta henne i Växjö men vi sov länge och kom inte så långt helt enkelt. Efter lite mat och lite kakbakning så är jag nu ganska trött. Funderar på att gå och lägge mig tidigt och hoppas på att grannarna slutar spela så hög musik så att det går att höra vad man tänker. 
 
God natt och trevlig helg!