trebokstaverochenblomma.blogg.se

Jag behöver skriva av mig ibland, och då blir det såhär!

Vad är viktigt?

Kategori: Tankar

Alltså, vad är egentligen viktigt? Och varför är det viktigt?
Vissa saker är mer än viktiga, dom är rent av nödvändiga! Mat och vatten är nödvändigt för att vi ska kunna överleva. Det är så lite som gör att vi faktiskt klarar oss, ändå svälter så många i vår värld.
"Lite mat har räddat livet på många" sa min morfar Ingvar, och han har så rätt! 
 
Men vad är då viktigt? 
För mig är det viktigt att jag och mina nära och kära mår bra och att vi tar hand om varandra! Utan min familj skulle inte jag må bra! Men sen...vad är mer viktigt? Jag vet faktiskt inte...ju mer jag tänker på det, desto mer saker blir mindre viktiga. Det behövs så lite för att jag ska ha det bra, ändå vill jag ha så mycket för att jag tror att det kommer att få mig att må bättre. Men saker och prylar är inte viktiga, men många gånger bra att ha. Jag kan visst unna mig saker och vissa saker tycker jag mig behöva men det är inte samma sak som att det är viktigt för mig, jag hade klarat mig utan.
 
Jag tycker att det är viktigt att fler får det bättre och att vi blir bättre på att ta hand om varandra. Nu ska jag faktiskt ta hand om mig själv lite och ha lite tid för mig själv. K gick och handlade och lilla L sover gott, så jag tänker passa på att sitta här, helt själv i soffan och sticka lite, eller läsa någon god bok eller kanske ta ett varmt bad. Den som lever får se! God kväll! 
 
 
Vintervackert från Göteborg, dock från något annat år. 

Grattis du underbara fina!

Kategori: Allmänt

 
Hurra hurra hurraaaaa för världens bästa syster Emma idag! 
 
Bilden har några år på nacken...men vem har inte det! 
 
<3 Älskar dig! <3
 
 

Äppelbullar

Kategori: Familjen

Jaha, då var det ett år sedan jag åkte ambulans för första gången i mitt liv. Det var fredag och K hade fyllt år och önskat sig äppelbullar att ta med på en långfärdsskridskortur. Lillebror E skulle komma och hälsa på och stanna över helgen. Isarna var tydligen jättefina så det var bara att ge sig ut så snart det blev ljust. Det var kväll och jag var hemma själv. I magen låg en liten en och sparkade och hickade och jag...mitt dumma nöt...som är allergisk mot råa äppeln fick hjärnsläpp och tuggade i mig en stor bit utan att tänka mig för. 
När jag började få svårt för att andas ringde jag till min mamma, 35mil ifrån vår lägenhet, och undrade vad jag skulle göra. "Du är inte klok, du ska ringa en ambulans", var hennes svar så det var bara till att lyda. 
Jag ringde ambulans och K som var på väg hem från jobbet. Jag hade lite svårt för att andas och svälja och började bli riktigt orolig. Eftersom jag var gravid vågade jag inte ta några av de allergitabletter som jag redan hade hemma utan skulle vänta in ambulansen. Två ambulanssjuksköterskor hämtade mig utanför lägenheten och de trodde först att jag var ett litet barn som fått i mig äppel av misstag...men så var inte fallet. 
K kom hem precis innan ambulansen skulle köra och han fick komma efter i bil och hämta upp lillebrodern på vägen. Så hela den kvällen gick åt att sitta och glo på sjukhuset. Jag fick en nål i armen där de sprutade in antihistamin i ambulansen och det lugnade ner det hela och hindrade att det blev värre. Liten i magen mådde bra och läget var stabilt, men oj vilken kväll! Många timmar senare fick jag så äntligen åka hem och fira fredag...men några äppelbullar blev det inte. 
 
Igår var det dags igen, K hade fyllt år och återigen önskat sig äppelbullar. Denna gången gick det betydligt mycket bättre. K har fått sina bullar, jag har inte behövt åka ambulans och imorgon väntar isarna för K och hans lillebror igen. Slutet gott allting gott!

Vill du också baka supergoda äppelbullar så finns receptet här:
 
 
 
 

Feminist?

Kategori: Tankar

Igår var jag nära på att gå upp ur sängen, mitt i natten, för att skriva. Kunde inte sova och låg bara och funderade. Jag såg lite flyktigt på ett program på svt om Feminism, jag blev inte riktigt klok på vad det handlade om eller vad de ville förmedla, men det fick mig att tänka...och tänka!

 

Jag har nog aldrig kallat mig feminist, mest för att jag är lite osäker på vad en feminist är och jag vill inte säga att jag är något jag inte kan stå för. Men det finns mycket som jag vet mer om som jag gärna står upp för och där jag är mer säker på min sak.

 

Jag tycker att:

...det ska vara lika lön för lika arbete.

...att det finns många yrken som skulle må bättre av att vara mer jämställda. Det skulle behöva finnas fler kvinnor på höga poster inom idrotten tillexempel och det borde finnas fler män i skolan och förskolan. 

...flickor kan vara flickor utan att ALLTID behöva ha rosa kläder på sig! Som mamma till en flicka försöker jag tänka praktiskt och inte så mycket på färg. Jag vill inte att det ska spela någon roll vilken färg mitt barn har på sina kläder, hon ska få vara den hon är! Det här med rosa har jag brottats en del med och jag har tvärvägrat men är samtidigt trött på att ständigt behöva höra "Vad heter HAN"...bara för att hon råkar ha ett par blåa byxor, en grön napp, eller vad det nu kan vara. Jag vet att det inte är lätt att se på barn om de är flickor eller pojkar, men varför förutsätta att det är en pojke bara för att barnet inte är dränkt i rosa?! 

...det är jättebra att det i Sverige finns så stora möjligheter för båda föräldrarna att vara föräldralediga och att vi kan vara hemma så länge med våra barn.

...det är roligt att laga mat och är helt ointresserad av bilar. Därför lagar jag mat och min man lagar bilar, det är inget mer med det!

...det är helt ok att använda sig av ordet "hen". Jag har gjort det själv och tycker att det känns bra, efter att ha smakat på det några gånger så är det ganska praktiskt ord att använda sig av. Ett exempel: Min mamma berättade för mig att hon varit hos tandläkaren och jag frågade: Vad sa hen om dina tänder? Här spelade det ju ingen roll om det var en kvinna eller man som kollat min mammas tänder och det var dessutom helt ointressant för den fortsatta diskussionen om det var en man eller kvinna.

...det finns en skillnad mellan män och kvinnor, pojkar och flickor, det kommer vi aldrig komma ifrån bara för att vi kallar alla för hen. Låt oss vara olika, men låt oss själva komma på hur olika vi vill vara!

...det inte spelar någon roll vilken man bli kär i och vill leva med! Hade jag bara tyckt om att ha nagellack hade jag alltid haft olikfärgade naglar, för det är tydligen så man visar att man tycker det fint med kärlek mellan människor nuförtiden.

...jag tycker att både ensamstående och homosexuella ska ha rätt att skaffa barn, däremot tycker jag inte att det är en mänsklig rättighet att få barn till vilket pris som helst. Vi måste se till barnens bästa och se till att ge varje barn all den trygghet och kärlek varje människa behöver.

...Ulf Lundell också borde få finnas och göra sin röst hörd...även fast det tydligen inte uppskattades av den f.d feministen som gårdagens program handlade om.

...Gudrun Skyman är en herrans härlig människa!

...alla som vill amma offentligt ska få göra det! Jag har gjort det och jag har inte brytt mig om vad andra tycker om det.

 

Allt det här kan jag tycka och tänka, men är jag feminist? Jag vet inte. Jag är kvinna och jag kan visst slåss för kvinnors rättigheter, men jag vill fortfarande leva med min underbara sambo utan att han ska känna sig överkörd...för han kör inte över mig!

 

Till sist: GRATTIS hjärtat på födelsedagen! JAG ÄLSKAR DIG!!! 

 
 

Jag drömmer om...

Kategori: Drömmar

... ett hus med glasveranda.
... en hel natts sömn.
... svart och vitrutigt köksgolv.
... att kunna baka den perfekta chokladkakan.
... ett jobb som jag bara älskar.
... en häst och en flock får.
... att kunna bli självförsörjande och leva ett ekologiskt och rättvisemärkt liv.
... fler barn.
... att fler människor ska få det bättre.
... ett långt och lyckligt liv tillsammans med min underbara familj.
... att ha en kräftskiva med min vän Å och med mamma.
 
 
Listan kan göras lång men just nu är det viktigt att leva här och nu, annars missar jag så mycket! 
 
 

Stickning

Kategori: Tid

Jag är en riktig periodare...och då menar jag inte att jag dricker sprit i perioder, för sprit det dricker jag inte, utan jag gör allt i perioder. Ibland blir jag bokslukare, och då läser jag nästan bara,
 
på lediga stunder. Ibland är det bakning, ibland syr jag kläder och ibland spelar vi något spel. När jag väl är inne i en sådan period så gör jag en sak väldigt intensivt för att sen tröttna helt och vänta i flera år innan det är dags för en ny period av just virkning, lägga pussel eller vad det nu kan vara. Just nu är det stickning som gäller. Det har blivit två par vantar, än så länge, och fler lär det bli för det är otroligt avkopplande och trevligt. 
Men det blir ju inte så mycket annat gjort, så bloggen har blivit lidande...och inga bilder på stickandet har jag heller att visa. Jag ska bli bättre på att ta bilder och att blogga, men just nu är det så mycket annat som tar min tid. 

Lilla L växer så det knakar och för varje dag som går så har hon lärt sig något nytt. En av dom sakerna är inte att krypa. Hon tar sig fram men inte så långt och hon tycker inte det är roligt. Hon gillar att vara med, där man är, och vill inte ligga på golvet och titta på andras fötter. Hon älskar hoppgungan och att leka i besticklådan. Hennes favoritleksak just nu är ett decilitermått i plast, gullunge! 
 
Annars lever vi livets glada dagar och letar efter vårt hus, vilket också tar sin lilla tid, och så försöker vi hinna med att träffa våra nära och kära så mycket det bara går. Igår var jag och lilla L och hälsade på hennes farfar på ridskolan och tittade på när han skodde en häst. Jag älskar att vara i stallet och skulle kunna stanna där hela dagen, och L hade inget emot att vara där heller men vi fick ändå vända hemmåt efter en stund för att få i oss lite mat. Nu blir det också mat och handbolll, för att titta på handboll och sticka är en jättebra kombo.
 
 
Så blev det ändå ett axplock av bilder på allt lilla L gör när vi är hemma och bara lallar runt. 
 
 
Må gott och lev väl! 
 
 

H&M

Kategori: Ryter till

Idag fick jag den nya H&M-katalogen. Jag är ingen storkund på HM, köpte gravidkläder där men annars handlar jag nästan inget alls där. Gillar inte alls det jag hör om barnarbete, extremt låga löner och arbetsförhållanden som tillverkarna av deras kläder har. Jag försöker köpa ekologiska kläder och rättvisemärkta. Sen har vi ju det här med kvinnosynen...
 
...men det hör inte hit. Jag tänkte snabbt titta igenom katalogen för att sedan slänga den och inte tänka mer på saken. Men inte idag! Jag kom till första sidan och tittade rakt in i klädmodellens ögon, tomma och frånvarande. Hon såg rent av drogad ut. Efter att jag såg det så kunde jag inte låta bli att fortsätta titta på uttrycket i modellernas ögon, inte hur smala dom var eller hur kläderna såg ut, utan bara på ansiktet och det var ingen vacker syn. Fler och fler tomma ansikten dök upp, alla med samma tomma blick och med en känsla av att det var något som inte var friskt med deras uppsyn. Kanske har dom alltid sett ut så? Kanske har jag aldrig tänkt på det innan? Kanske har jag börjat fundera mer på det sedan jag blivit förälder? Men varför vill H&M visa upp tjejer som inte ser friska ut? Eller vänder dom sig till en ohälsosam publik där rosor på kinden och solsken i blick är något gammalmodigt och inget för dom? Jag vet inte, men en sak är säker, om min dotter börjar få den där tomma och frånvarande blicken, DÅ har hon extremt oroliga föräldrar!!! 
 
 
 
  
 
 

Auktion

Kategori: Antikrunda

Igår var jag och min syster M på auktion. Vi hittade massa med fint och ropade in allt mellan himmel och jord och hade så roligt! Idag var vi och hämtade alla saker som precis fick plats i vår stora bil. Här är några av många fynd: 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nu är bara frågan, vart ska jag göra av allt? 
 
 
 

Så startade 2014

Kategori: Vänner

Det nya året slutade med god middag med goda vänner och avslutades hemma i pyjamas med en sovande bebis på armen. Raketerna ven i luften utanför men vårt lilla hjärta sov så gott, trotts rinnande näsa och en sen kväll. 
 
Första dagen på nya året spenderades i pyjamas, hela långa dagen. Lilla L var förkyld och väldigt mammasjuk och ville absolut inte sova själv, så då var det vara att gå och lägga sig med henne på armen, en behövlig vila för oss båda fick det bli. 
 
 
Andra dagen blev det årets första grillning. Vi åkte långt ut i skogen och där hittade vi våra trevliga vänner som bjöd på jättegod mat! Tänk att all mat smakar så mycket bättre när man lagar och äter den ute. 
 
 
Fortsatt gott nytt år från oss!