trebokstaverochenblomma.blogg.se

Jag behöver skriva av mig ibland, och då blir det såhär!

För fyra år sedan.

Kategori: Allmänt

 
Igår för fyra år sedan föddes den coolaste och klokaste lilla flicka jag någonsin har träffat. Det var en Ellie redan i magen och det förblev en Ellie. Igår fyllde hon alltså fyra år! Grattis mosters hjärta! 
 
 

Bröd för virrpannor och småbarn.

Kategori: Hemmagjort

Alltså, vi är en brödätande familj och det går åt ca en limpa köpebröd på tre-fyra dagar. Liten har också börjat äta bröd men i liten skala. Jag har läst på lite nu, på köpebröden och undrar varför bröd innehåller så mycket "skit", varför är det till exempel socker/sirap i bröd? Onödigt! Och alla dessa E-nummer och konserveringsmedel, dyrt är det också, nej nu får det vara nog! Så jag bakar mitt eget bröd, lätt som en plätt och mycket bättre för oss alla, liten som stor. 
 
Vill du också baka eget bröd? 
 
Det här behöver du:
 
 
Mjöl (lite olika sorters Ekologiskt)
Jäst (finns att få tag på Ekologiskt men hittade inte det idag, torrjästen håller längre så det är bra att alltid ha hemma)
En skvätt olja (Välj ett ekologiskt allternativ, allt utom motorolja tycks funka till brödbak)
Salt, efter behag (för bröd till barn under ett år går det utmärkt att hoppa över salt. Finns det ekologiskt sådant?)
Vatten, vanligt kranvatten.
 
Det var allt i matväg.
 
Du behöver också:
 
En bunke (ta en stor) eller något annat att baka i.
En ugn.
Något att röra med (valfritt redskap)
Bakhandduk kan vara överkurs, det går likabra med en T-shirt (eller vad säger du Åsa?).
Brödformar (finns billiga och bra på IKEA), om du vill ha höga och fina bröd.
 
Så här gör du:
 
Häll i jästen i bunken.
Tillsätt vatten (fingervarmt för vanlig jäst och lite varmare än fingervarmt för torrjäst, gå på känslan). För en limpa bröd krävs 1/2 paket jäst och 2,5 dl. vatten. Jag bakar alltid på ett paket jäst och 5 dl. vatten när jag ändå är igång. Rör om lite med något köksredskap, vilket spelar mindre roll. 
Häll i lite salt, typ en halv till en tesked kanske.
Ös på med lite olja, typ en matsked eller två.  
Sen är det bara att mjöla på! Äger du en bakmaskin? Låt den stå kvar i skåpet då, här går det bra med handkraft! Vill du ha ett lätt och lite luftigt bröd så ta inte så mycket av det grova mjölet och mest av det vita vetemjölet. Att baka grovt bröd tycker jag är svårt, det blir sällan bra och gott. Blanda i lite mjöl i taget och rör om efter varje påfyllning. När degen släpper kanterna kan du börja jobba med dina bara händer. Knåda på och häll i mjöl tills du inte är degig om fingrarna längre, då är deger klar att börja jäsa. 
 
 
Det är nu bakhandduken kommer in i bilden (bildligt talat). Lägg över något (det går bra med gladpack också) på degen och ställ bunken på dragfri plats inomhus. Alltså inte vid något fönster men det går nog bra att spela dunka dunka i närheten av brödet. Låt degen jäsa en stund tills den blivit dubbelt så stor (välj därför en stor bunke så att hela degen får plats).
 
Gör något kul undertiden du väntar! Tips: ring en vän, sticka något fint, eller läs en bok. 
 
Tips: Vill du ha nybakat bröd till dagen efter? Då kan du ställa in degen och formarna i kylskåpet efter andra jäsningen med lite plast över. Sen kan du grädda den som vanligt morgonen efter. Vill du ha nykakat bröd någon dag i nästa vecka, eller så, så kan du lägga degen i en påsa och frysa in. Plocka sedan fram degen och låt den tina innan du gräddar den i ugnen.
 
Fördela sedan degen i två högar (om du bakar på ett paket jäst), var rädd om den och knåda inte!
 
 
 
Smörj in formarna med lite olja och lägg i degenhögarna i en varsin form, fördela degen försiktigt så det är deg i hela formen och låt den jäsa en stund till (om du orkar). Ta lite mjöl på fingrarna om degen är för klibbig, men blanda inte i mer mjöl, då slipper du att få ett torrt och tråkigt bröd. 
Vill du ha en hård skorpa kan du pensla brödet med vatten innan du ställer in det i ugnen. 
Sen kan du med gott samvete ställa in brödet i ugnen på ca 200 grader celsius, i nedre delen av ugnen, tills brödet fått fin färg och har växt på höjden. Är du osäker på om brödet är klart kan du sticka en potatissticka genom det och är stickan degig är brödet inte klart, det går också bra med en gaffel. Är brödet klart så ta ut det ur ugnen, knackar ur det ut formarna, lägger det i rumstemperatur så att det får svalna, hugg in! 
 
 
 
Bröden går att variera i det oendliga. Detta är bara ett grundrecept. 
 
Gott, lätt och nyttigt, eller nyttigare och roligare i alla fall! 
 
Seriöst blogginlägg va? 
 
 
 
 
 

Solen och havet

Kategori: En bild om dagen...

Jaha, då har jag och L haft lite minisemester från vår lägenhet i två dagar. Vi har varit och hälsat på min kära mamma och systrar och syskonbarn och mormor och lite släkt och lite djur. Allergisk är jag, som tusan, så det är ingen höjdare att vara ute alls, fast jag vill och fast det är så underbart så är det inte så kul att inte kunna njuta. 
Men men det går ju över till hösten. 
 
Kusinerna äter grillad korv och bröd.
 
Tack nära och kära för två underbara dagar! 

9 + 9 månader

Kategori: En bild om dagen...

Ja, idag är dagen då vår lilla L-fis har varit ute ur min mage i 9 månader. Tiden bara springer iväg och helgerna rusar förbi. Det händer mycket i lilla loppans liv för tillfället. Hon kryper, riktigt ordentligt, sedan någon vecka tillbaka och hon ställer sig upp mot bord och stolar...och i hennes säng. Hon har sovit, ovanligt mycket, de senaste dagarna och vi har varit ute i det fina vädret. Jag har stickat klart säsongens sista par vantar och nu blir det lite vårigare stickningar framöver. K har fixat och donat, som vanligt, och vi har haft besök och varit gäster. Och längtan efter hus och trädgård har aldrig varit större! 

 
Må gott! 

Sol, vår och sällskap!

Kategori: Familjen

Idag har jag och "dotrami" sällskapat i hemmabyn med glada vänner! Vi hade solen och våren med oss och det blev en underbar dag. Jag liksom känner livet i mig när det är vår, underbar känsla. 
 
 
Vi gick två promenader ner till havet och badplatsen där jag spenderat snart 30 somrar.
 
 
Vissa hittar glädjen i några pinnar att leka fiske med....
 
 
...och andra blir överlyckliga av att se en traktor. 
 
Livet är underbart! 

Söndag och familjemiddag

Kategori: Allmänt

Så var det första söndagen i månaden igen, det betyder familjemiddag med Göranssons med bihang. Och denna söndagen även Vasaloppet, två härliga traditioner.
 
Vi har ätit, samtalat, ätit lite till och samtalat ännu mer och det har körts Brio-vagns-race. Underbart trevligt! Efter en hel del husprat gjorde vi slag i saken och åkte och tittade på vårt senaste husprojekt. Vi funderar och funderar, skissar och kollar, kanske har vi hittat rätt i detta underbara ställe.  
 
 
 
Men detta är inte allt av vad vår helg hade att erbjuda. Vi har också varit på orienteringspremiär i Furuboda och på god middag i Björkefall, som traditionen bjuder. Vi har nog varit där på helgmiddag varje helg senda vi flyttade ner. Nu är det sällan frågan OM vi kommer på middag till helgen utan NÄR vi kommer på middag, så skönt att få lite god mat i magen och samtidigt lite trevligt sällskap för hela familjen. 
 
Nu ska jag sticka! Fortsatt trevlig söndag!